Diós, narancsos Ferdinánd tekercs


Hadarik Rita, a Rita konyhája blog írójának receptje
http://www.ritakonyhaja.hu/

A Magic Milk termékcsalád minden tagját nagyon megkedveltem, és azt gondoltam, desszertet is készítek belőlük. Már régóta szerettem volna Ferdinánd tekercset sütni, de most nem a klasszikusat, hanem egy diós, narancslekváros változatot.

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g finomliszt (pl. tönköly finomliszt)
  • csipet só
  • 100 ml Magik Milc laktózmentes tej
  • 15 g friss élesztő
  • 100 ml Magic Milk laktózmentes tejszín
  • 40 g porcukor (pl. nádcukor porítva)
  • 2 tojás sárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g darált dió
  • 80 g narancslekvár
  • 2 tojás fehérje

Hozzávalók a vanília sodóhoz:

  • 4 tojás sárgája
  • 40 g finomliszt
  • 80 g nádcukor
  • 900 ml Magic Milk laktózmentes tej
  • pár csepp vanília esszencia, vagy egy csomag burbon vaníliás cukor
  • + 1 teáskanál zsír a forma kikenéséhez

 

Elkészítése:

A tésztához a tejet felmelegítjük egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval. A közepébe lyukat formázunk, beletesszük a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű tejszínt és az élesztős tejet is. Összekeverjük, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. A tésztabucit lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket és a sodót is.

A sodóhoz 4 tojás sárgáját, a lisztet, cukrot kikeverjük egy kevés tejjel csomómentesre, majd felöntjük a maradék tejjel. Hozzáadjuk a vaníliát is. Egy lábosba öntjük, és közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellet sodó állagúra főzzük.

A töltelékhez a diót kikeverjük a lekvárral és két tojás fehérjével. Ha a tészta megkelt, egy lisztezett felületen vékony (kb. 3 mm vastag) téglalappá nyújtjuk. Egy hideg vízbe mártott késsel egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd a szélesebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük a tésztát.

A tekercsből tíz egyforma méretű szeletet vágunk. Lapjára állítjuk őket, és a tenyerünk élével szép kerekre formázzuk. Egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kizsírozunk, és belehelyezzük a tésztaszeleteket. Lefedjük a konyharuhával, és 20 percet újra kelesztjük. Majd 180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt (vagy tűpróbáig) készre sütjük.

A langyosra hűlt tekercseket a sodóval tálaljuk.