Kérdésed van? Dietetikusunk válaszol!


Dr. Pálfi Erzsébet

Dietetikus,
a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa

Gabriella kérdése:

Olvastam itt az oldalon, hogy adókedvezmény is jár a laktóz érzékenyeknek. Ez pontosan mennyi, hogy működik? Köszönöm előre is!


Válasz:

Valóban, sokan nem tudják, hogy laktózérzékenyek számára orvosi igazolás birtokában alanyi jogon jár személyi adókedvezmény, az érintettnek az igazolt állapot kezdő napjától, a laktózérzékenység fennállása idején, havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összegben. 2014-ben ez 5075 Ft kedvezményt jelentett, mely nem átruházható és csak a megszerzett jövedelem után fizetett adóterhet érinti. Az orvosi igazolást minden évben meg kell újítani, kivéve, ha azon végleges laktózérzékenység került megállapításra.

Erzsi kérdése:

Azt hallottam, hogy a laktózérzékenyek nem ehetnek zöldborsót, mert tejcukrot tartalmaz. Ez így van?


Válasz:

Tejcukrot a tej és termékei tartalmaznak. Egyik zöldségben sincs tejcukor, így fogyasztásuk sem korlátozott a tejcukor érzékenyek számára. A zöldborsó hüvelyes és galaktóz (egyszerű cukor) tartalmú, amely a laktózintoleranciában panaszt nem okozó cukor.

Márti kérdése:

Most derült ki, hogy a kislányom laktóz érzékeny. Az lenne a kérdésem, hogy kinőhető-e a laktózérzékenység?


Válasz:

Az elsődleges típusú, öröklött laktózérzékenység nem nőhető ki. A másodlagos, bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek, vagy gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után szerzett intolerancia a bélflóra helyreállításával elmúlhat.

 
 

Kérdés küldése


A regisztráció során megadott adatokat a Naszálytej Zrt. bizalmasan kezeli, harmadik fél számára semmilyen módon nem teszi hozzáférhetővé.