Házi vaníliás krémtúró rumos meggyel és mézeskalács morzsával


Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzőjének receptje
http://csakapuffin.cafeblog.hu/

A krémtúróhoz:

  • 360 g laktózmentes túró
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • 2-4 evőkanál méz
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 10-15 dkg magozott meggy (befőtt, lecsepegtetve)
  • 3-4 evőkanálnyi rum

 

Laktózmentes mézeskalács:

  • 75 g méz
  • 35 g zsír
  • 1 db tojás
  • 75 g porcukor
  • 1,5 tk mézeskalács fűszer
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 ek víz
  • 25 dkg búzaliszt

 

Elkészítjük a mézeskalácsot: A zsírt és a mézet összeolvasztjuk, majd minden egyébbel egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Ha kész, pihentetjük 1 órán át.

Ha pihent a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket és 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A túrókrémhez a túrót, a tejszínt a mézet és a vaníliarúd kikapart magjait egy tálba mérjük és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

A meggyet lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal és állni hagyjuk.

Ha kihűlt a mézeskalács, összeállítjuk a desszertünket. Kis, kb. 1 dl-es poharakba adagoljuk a krémtúrót, rákanalazunk egy adag rumos meggyet és megszórjuk a szétmorzsolt/felaprított mézeskaláccsal. (Lehet persze variálni és alulra is rakni meggyet és mézeskalácsmorzsát, úgy is nagyon jó lesz!)