Hogyan lehetséges, hogy a tejtermékek tudatos kerülése mellett is fogyaszthatunk tejcukrot tartalmazó ételeket?

Laktózérzékenyként az ember megtanul sokkal jobban odafigyelni arra, mit visz be a szervezetébe. Ez azonban sajnos nem mindig elég, hiszen a gyártók sokszor olyan élelmiszerek elkészítése során is felhasználnak tejcukrot, amire nem is biztos, hogy gondolnál! A tejen és a tejtermékeken kívül laktózt tartalmazhatnak bizonyos húskészítmények, felvágottak, gabonapelyhek, édességek, péksütemények is, így ha készterméket vásárolsz, mindig érdemes ellenőrizi a csomagolás címkéjét! Amikre ilyenkor figyelned kell, az a tejpor, tejsavó, savó, savópor, tejszín, író vagy írópor – ezek mind tartalmaznak tejcukrot. Könnyebbség, hogy ezeket az összetevőket legtöbbször vastagon szedve, dőlt betűkkel vagy aláhúzva tüntetik fel; ha pedig csak számokkal jelölt allergéneket látsz, a 7-est kell elkerülnöd.

Egyre több olyan készítmény megtalálható az üzletek polcain, ami tökéletes alternatívája lehet régi kedvenceidnek; így a tej, vaj, joghurt is elérhető már laktózmentes verzióban is. Magyarországon azt, hogy egy adott élelmiszer a laktózmentes kategóriába sorolható-e, egy irányadó határérték határozza meg. Az előírás értelmében ilyennek minősülnek azok a termékek, amelyeknek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3. Összehasonlításképpen: 1 dl tehéntej átlagosan 5 g tejcukrot tartalmaz. A laktózmentes élelmiszerek is tartalmaznak laktózt, de tartalmazzák a lebontásához szükséges laktáz enzimet is. Ez a tejcukor legnagyobb részét lebontja, így már csak olyan mennyiségben marad belőle a termékben, ami általában nem okoz tüneteket az arra érzékenyeknél sem. Ilyenek például a Magic Milk termékei is. A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében jó, ha az étrended túlnyomó része otthon készített fogásokból áll össze, és a bevásárló listádra is kifejezetten laktózmentesként feltüntetett termékek kerülnek fel. Ha étteremben jársz, érdemes megkérdezni, hogy a választott étel milyen alapanyagokból készült. Ételrendelés esetén, a legtöbb oldalon már külön jelzik az allergéneket, de ha ilyet nem találsz, célszerű telefonon egyeztetni, hogy megelőzd a nem kívánt mellékhatásokat.