"> Mandulás marharagu fűszeres túrógombóccal
 | Laktózmetes.hu

Mandulás marharagu fűszeres túrógombóccal



Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzőjének receptje
http://fuszereslelek.blog.hu/

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 ek libazsír
  • 0,5 l barna sör
  • 1 ek (10 g) őrölt kömény
  • só, bors
  • 2 ek magos mustár
  • 1 ek (12 g) cukor
  • 3 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • erős paprika ízlés szerint
  • 5 dkg durvára vágott mandula

Elkészítése:

A hagymát felkockázom, sózom, és a zsíron megpirítom. Rászórom a cukrot, hagyom egy kicsit karamellizálódni, hozzáadom a felkockázott húst. Kicsit lepirítom a húst, majd beledobom a babérlevelet, hozzákeverem a köményt, majd felöntöm a sör felével, és lefedve egészen kicsi lángra állítom. Néha megkeverem, közben a sört folyamatosan pótolgatom. Amikor 90%-ban elkészült már, vagyis a hús tökéletesen puha, de még nem esik szét, ha villával megnyomom, akkor sózom, és borsozom és hozzáadom a mustárt. A mandulát csak a végén adom hozzá.

A túrógombóchoz:

  • 1 kg Magic Milk túró
  • 5 tojás, szétválasztva
  • 12 dkg búzadara
  • egy csipet só
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg panko morzsa

Elkészítése:

Összetörtem a túrót, hozzáadtam a grízt, a tojások sárgáját és a fűszereket. A petrezselymet nagyon apróra vágtam, és azt is hozzákevertem. Közben a fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a masszához forgattam. Letakarva két órát pihentettem a hűtőben.

Felforraltam 4 liter vizet, és vizes kézzel diónyi gombócokat formáltam. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, még 2 percig főztem, majd óvatosan az enyhén megpirított panko morzsába forgattam.