"> Tokaji borleves, mézeskalácsos tejszínhabbal
 | Laktózmetes.hu

Tokaji borleves, mézeskalácsos tejszínhabbal



Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzőjének receptje

http://fuszereslelek.blog.hu/

Hozzávalók:

  • 5 dl tokaji késői szüret
  • 5 dl 100%-os fehér-szőlőlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • 1 szem csillagánizs
  • 1/4 fahéjrúd
  • 2 tojás sárgája
  • 1+1 (12+12 g) evőkanál porcukor
  • 3+2 dl Magic Milk tejszín
  • 2 evőkanál (24 g) liszt
  • 5 dkg mézeskalács

Elkészítése:

A szőlőlét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, fahéjjal és a citrom héjjal együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük.
A szőlőlés levet leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig. Teljesen lehűtjük.
Közben a maradék tejszínből kemény habot verünk, a mézeskalácsot pedig késes robotgéppel morzsává daráljuk. Óvatosan összekeverjük a kettőt, és a tejszínhabot a leves tetejére kanalazzuk.